Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011

Παλιόκαστρο Βενέτου-Σπηλιές-ταρσανάς Αγίου Νικολάου (κυκλική)

Παλιόκαστρο Βενέτου

Απόσταση: 11,5 χλμ.
Διάρκεια: 6 ώρες (με στάσεις)
Υψόμετρο: από 141 μ. (αφετηρία) σε 534 μ. (μέγιστο) σε 0 μ. (Άγιος Νικόλαος)
Σήμανση: κόκκινα σημάδια, γαλάζια σημάδια
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: όχι

Η διαδρομή στο Wikiloc   H  διαδρομή στο Everytrail   (κατεβάστε ίχνος GPS)

       Με αυτήν την κυκλική διαδρομή, μας δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθούμε και να γνωρίσουμε το  Παλιόκαστρο του Βενέτου και τον ερειπωμένο ταρσανά-επίνειο της μονής Φλαμουρίου στη θέση Άγιος Νικόλαος.  Η προσέγγιση μπορεί να γίνει είτε από το Βένετο, είτε από τη μονή Φλαμουρίου. Προτιμήσαμε την πρώτη εκδοχή, για να αποφύγουμε την κουραστική ανάβαση 780 μέτρων που θα έπρεπε να κάνουμε στο τέλος της πορείας μας, αν αυτή ξεκινούσε από το Φλαμούρι.

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011

Μακρινίτσα-Δυτικό Καταφύγιο-ΠουρίΑπόσταση: 21 χλμ.
Διάρκεια: 8,5 ώρες με στάσεις  (καθαρός χρόνος πορείας 7 ώρες)
Υψόμετρο: από 620 μ. (Μακρινίτσα) σε 1415 μ. (καταφύγιο) σε 475 μ. (Πουρί)
Σήμανση: κόκκινα σημάδια, πινακίδες
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: ναι (Αγία Παρασκευή, Κρύο Νερό)
H διαδρομή στο Wikiloc    Η διαδρομή στο Everytrail    (κατεβάστε ίχνος GPS)

    Μια πολυπερπατημένη κλασική διαδρομή, από τις μεγαλύτερες στο Πήλιο, που βαδίζει κατά κύριο λόγο σε δάσος οξιάς αλλά και καστανιάς. Αυτή είναι η μεσαία από τις τρεις πορείες που μας φέρνουν από την Μακρινίτσα στο Πουρί (οι άλλες δύο είναι Μακρινίτσα-Λαγωνίκα-Πουρί και Μακρινίτσα-Πουριανός Σταυρός-Πουρί). Στη συγκεκριμένη πορεία, επιλέξαμε να ανηφορίσουμε από τη Μακρινίτσα μέσω Αγίας Παρασκευής, καθώς έτσι περνάμε κυρίως μέσα από δάσος (η εναλλακτική διαδρομή μέσω Προφήτη Ηλία Μακρινίτσας, που είναι λίγο συντομότερη, βαδίζει κυρίως σε χαμηλή βλάστηση). Επίσης επιλέξαμε να περάσουμε από τον Προφήτη Ηλία Πουρίου στο τέλος, καθώς η θέση προσφέρει υπέροχη θέα.

Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Xάνια - Αγριόλευκες - Σχιτζουράβλι (κυκλική)

Στο δρόμο για Σχιτζουράβλι

Απόσταση:  11,4 χλμ.
Διάρκεια: 5-5,5 ώρες (καθαρός χρόνος πορείας 3.50΄)
Υψόμετρο: από 1300 μ. (καταφύγιο) σε 1470 μ. (Αγριόλευκες), 1450 μ. (Σχιτζουράβλι)
Σήμανση: κόκκινα σημάδια
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: όχι


 Η διαδρομή στο Wikiloc     Η διαδρομή στο Εverytrail    (κατεβάστε ίχνος GPS)

      Αυτή η  διαδρομή μας δίνει τη δυνατότητα,  έχοντας ως βάση το χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια, να επισκεφθούμε τις δύο κοντινές κορυφές, Αγριόλευκες και Σχιτζουράβλι, βαδίζοντας σε μονοπάτι  μέσα σε πυκνό δάσος οξιάς.
     Aφετηρία  μας λοιπόν είναι το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Βόλου στο χιονοδρομικό κέντρο. Είναι καλύτερα να αρχίσουμε ανεβαίνοντας πρώτα στις Αγριόλευκες όντας ξεκούραστοι στην αρχή, παρά στο τέλος της πορείας. Ακολουθούμε τους πυλώνες στην πάνω πλευρά του κτιρίου και ανηφορίζουμε έντονα. Για να πάμε ομαλότερα, από το μνημείο του χιονοδρόμου Παππά δίπλα στο καταφύγιο ακολουθούμε τον ανηφορικό χωματόδρομο που βγαίνει στη φαρδιά πίστα του σκι ''Πανόραμα'' και ανηφορίζουμε στην πίστα. Λίγο πάνω από το τέρμα των λιφτ βρίσκεται το τριγωνομετρικό κολονάκι της κορυφής (1470 μ.).

Αγριόλευκες. Στο βάθος Πλιασίδι και Αηδονάκι

        Αφού θαυμάσουμε τη θέα, συνεχίζουμε προς νότον και βρίσκουμε στενό μονοπάτι με κόκκινα σημάδια που μπαίνει στο δάσος οξιάς κατηφορίζοντας έντονα. Σε λίγο φθάνουμε σε διασταύρωση με άλλο μονοπάτι από αριστερά. Αυτό έρχεται επίσης από το καταφύγιο, και από αυτό θα επιστρέψουμε στο τέλος της πορείας μας. Συνεχίζουμε λοιπόν ευθεία μπροστά με γενική κατεύθυνση νότια και, σε μια ώρα περίπου από την αρχή της πορείας μας, φθάνουμε στο ξέφωτο του Γολγοθά στα 1430 μέτρα υψόμετρο.