Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Xoρευτό-Αι Γιάννης (διαδρομές Α και Β)

Παραλία Αγίων Σαράντα
Απόσταση: 8,6 χλμ.(διαδρομή Α) ή 7,6 χλμ. (διαδρομή Β)
Διάρκεια: 3-3,5 ώρες (καθαρός χρόνος πορείας 2,5-3 ώρες)
Υψόμετρο: από 0 μ. (Χορευτό)  έως 260 μ.(Α) ή 193 μ. (Β)
Συνολική ανάβαση/κατάβαση: 506 μ. (Α) ή 420 μ (Β)
Σήμανση: κόκκινα σημάδια
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: όχι (Α)-Παναγία Φανερωμένη (Β)
Κατεβάστε ίχνος GPS: Διαδρομή Α:  από το Wikiloc  από το Everytrail
Διαδρομή Β:  από το Wikiloc   από το Everytrail
       
                Η διαδρομή αυτή ενώνει τις δύο μεγάλες τουριστικές παραλίες του Ανατολικού Πηλίου, περνώντας και από τρεις ακόμα παραλίες που βρίσκονται στο ενδιάμεσο (Άγιοι Σαράντα, Μπάνικας, Πλάκα). Ωστόσο, δεν είναι εντελώς παραθαλάσσια, αφού φθάνει σε υψόμετρο έως και 260 μέτρων από τη θάλασσα. Υπάρχουν δύο παραλλαγές και η διαφορά τους εντοπίζεται στο τελευταίο τμήμα, μεταξύ Μπάνικα και Πλάκας. Η διαδρομή Α είναι ευκολότερη, μακρύτερη κατά 1 χιλιόμετρο περίπου και χρησιμοποιεί αγροτικό δρόμο και άσφαλτο.  Η διαδρομή Β είναι σαφώς ομορφότερη και πιο σύντομη σε απόσταση, όμως χρησιμοποιεί ένα δύσβατο μονοπάτι που έχει και κάποια προβλήματα από βλάστηση. Συνιστάται λοιπόν να φορούμε μακριά παντελόνια και να έχουμε μαζί μας ένα κλαδευτήρι για να καθαρίζουμε στο δρόμο μας. Επίσης, η σήμανση με κόκκινα σημάδια είναι ελλιπής και στις δύο περιπτώσεις και χρειάζεται προσοχή σε κάποιες διασταυρώσεις (ιδανικό να έχουμε μαζί μας GPS).
Άγιοι Σαράντα
             Ξεκινώντας από το κάμπινγκ στο νότιο άκρο της παραλίας του Χορευτού, βαδίζουμε αρχικά στην άσφαλτο που ανηφορίζει και αμέσως πάμε σε στενό χωματόδρομο αριστερά (διαδρομή Α). Ο δρόμος λίγο πιο πέρα τερματίζει σε περίφραξη ιδιοκτησίας. Εδώ το κανονικό παλιό μονοπάτι περνούσε λίγο πάνω από τη θάλασσα αμέσως κάτω από το κτήμα, έχει όμως καταρρεύσει στα βράχια και είμαστε αναγκασμένοι να περάσουμε μέσα από το φράχτη της ιδιοκτησίας και δίπλα από ένα κτίριο. Δυστυχώς ο Δήμος δεν έχει μπορέσει ως τώρα να δώσει λύση στο πρόβλημα. Για να αποφύγουμε αυτήν τη δυσάρεστη δυσκολία, στη διαδρομή Β συνεχίσαμε στην άσφαλτο ανηφορικά και στην τρίτη δεξιά στροφή που κάνει πάμε ευθεία προς τον ξενώνα ''Έναστρον''. Περνούμε δεξιά από το κτίριο του ξενώνα και συνεχίζουμε ευθεία σε μονοπάτι. Βγαίνουμε σε στενό χωματόδρομο, όπου πάμε για λίγα μέτρα αριστερά και μετά δεξιά, περνώντας αμέσως κάτω από ένα καλύβι που αφήνουμε στα αριστερά μας. Μετά το καλύβι το μονοπάτι γίνεται σαφές και κατηφορίζει βγαίνοντας στην άσφαλτο που πάει στην παραλία των Αγίων Σαράντα.
Άγιοι Σαράντα
           Κατεβαίνουμε λοιπόν στη μεγάλη παραλία των Αγίων Σαράντα και τη διασχίζουμε κατά μήκος. Φθάνοντας στην άλλη άκρη, ανεβαίνουμε περνώντας μέσα από ένα θερινό μπαρ που βρίσκεται εκεί (είναι έρημο το χειμώνα) ή από την ταβέρνα πιο πριν δίπλα στο βράχο με το άγαλμα και ανηφορίζουμε σε χωματόδρομο.Mετά από επτακόσια μέτρα και ενώ ο δρόμος έχει κατεύθυνση δυτική, φθάνουμε σε διασταύρωση όπου πάμε αριστερά κατηφορικά σε στενό δρόμο που κατευθύνεται νότια.
Μπάνικας
             Κατηφορίζουμε έντονα και φθάνοντας στην τελευταία δεξιά στροφή του δρόμου, συνεχίζουμε ευθεία στο καθαρισμένο μακρυραχιώτικο καλντερίμι, το μόνο κομάτι που απέμεινε (προσοχή στα σημάδια) και βγαίνουμε κάτω στην κροκαλωτή παραλία του Μπάνικα, στην οποία και καταλήγει το Μέγα Ρέμα.
Σπίτι στο Μπάνικα
        Περνούμε το ρέμα από πέτρα σε πέτρα και στην άλλη πλευρά της παραλίας έχουμε δίπλα στη θάλασσα ένα ερειπωμένο σπίτι και δεξιά ένα άλλο ανακαινισμένο. Στην άκρη υπάρχει ένα τρίτο καλύβι και δίπλα του περνάει δρόμος, τον οποίο ακολουθούμε ευθεία στη διαδρομή Α. Μετά από ένα χιλιόμετρο περίπου, πάνω σε δεξιά φουρκέτα που κάνει ο δρόμος ανηφορίζοντας προς το Ανήλιο, πάμε ευθεία σε στενότερο χωματόδρομο και στην επόμενη διασταύρωση δεξιά ανηφορικά. Αν κοιτάξουμε προς τα πάνω, βλέπουμε κάτι κυπαρίσσια πάνω στη ράχη. Προς τα εκεί κατευθυνόμαστε.
Eυαγγελίστρια Ανηλίου
            Μπαίνουμε για λίγο μέσα σε κτήμα και βρίσκουμε αγροτικό δρόμο που αρχίζει από το κτήμα και ανηφορίζει. Στην επόμενη αριστερή στροφή που κάνει ο δρόμος, φθάνουμε στα κυπαρίσσια και στο ξωκλήσι της Ευαγγελίστριας, που βρίσκεται εκεί χτισμένο από το 1705, όπως μας πληροφορεί η χαραγμένη χρονολογία στην πέτρα. Μάλιστα, στη γύρω περιοχή υπάρχουν ακόμα τρία ξωκλήσια: ο Σταυρούτσικος, ο Παντοκράτωρ και ο Άγιος Χαράλαμπος. Μετά το ξωκλήσι έχουμε δύο διασταυρώσεις, όπου πάμε δεξιά και σε λίγο βγαίνουμε στην άσφαλτο που κατεβαίνει από το Ανήλιο.
Ο Αι Γιάννης από ψηλά (διαδρομή Α)
            Βαδίζουμε στην άσφαλτο και σε ενάμισο χιλιόμετρο περίπου, βλέπουμε να έρχεται από δεξιά το καλντερίμι της διαδρομής Ανήλιο-Πλάκα και να βγαίνει στην άσφαλτο. Λίγο παρακάτω, έχουμε διασταύρωση με χωματόδρομο δεξιά που πηγαίνει στον Αι Γιάννη. Εμείς πάμε στο δρόμο αριστερά, περνούμε μπροστά από την περίφραξη του ξενοδοχείου Eden και αμέσως μετά υπάρχει πινακίδα. Ο δρόμος ευθεία πηγαίνει προς το ξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης. Εδώ ακριβώς έρχεται και η διαδρομή Β, που θα περιγράψω αμέσως παρακάτω.
Διαδρομή Α
       
Διαδρομή Β
        Στη διαδρομή Β λοιπόν, μόλις αρχίζουμε να ανηφορίζουμε από τη νότια άκρη του Μπάνικα περνώντας δίπλα στο καλύβι, πάμε αριστερά σε στενό χωματόδρομο που μάλλον ανοίχτηκε ως αντιπυρική ζώνη. Από το τέρμα του, βλέποντας τα κόκινα σημάδια, ανηφορίζουμε απότομα με κάποια δυσκολία, και λίγα μέτρα πιο πάνω βρίσκουμε το κομμένο μονοπάτι και το ακολουθούμε ανηφορίζοντας.
          Η βλάστηση σε κάποια σημεία μας δυσκολεύει και χρειάζεται να φοράμε μακριά παντελόνια για ν` αποφύγουμε τις γρατζουνιές. Ένα κλαδευτήρι είναι χρήσιμο εδώ (έτσι κι αλλιώς πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας) για να διευκολύνει το πέρασμα. Με τα πολλά φθάνουμε στο ξωκλήσι του Αγίου Χαράλαμπου και βαδίζουμε πλέον σε δρόμο. Εκατό μέτρα πιο πέρα, πάνω σε δεξιά στροφή του δρόμου (προσοχή) τον αφήνουμε προς τα αριστερά και βαδίζουμε σε μονοπάτι πάλι μέσα σε πυκνή βλάστηση. Χρειάζεται πολλή προσοχή γιατί η είσοδος του μονοπατιού δε φαίνεται καλά. Το μονοπάτι βγαίνει σε άλλο δρόμο που ακολουθούμε προς τα αριστερά και μετά από εκατό μέτρα, πάνω σε αριστερή κατηφορική στροφή (προσοχή) ξαναβρίσκουμε το μονοπάτι στα δεξιά. Κατηφορίζοντας συνεχώς, βγαίνουμε τελικά πάλι σε δρόμο σε διασταύρωση.
Κατεβαίνοντας στο μονοπάτι
         Εδώ αξίζει να κάνουμε μια μικρή παράκαμψη παίρνοντας τον κατηφορικό κλάδο προς το ξωκλήσι της Παναγίας Φανερωμένης, που απέχει δέκα λεπτά από το σημείο αυτό. Χτισμένο σε θαλασσόβραχο λίγα μέτρα πάνω από τα κύματα του Αιγαίου, το ξωκλήσι της Φανερωμένης είναι ένα πολύτιμο στολίδι στον παράδεισο του Πηλίου, ένα μέρος για ήσυχη περισυλλογή και απόλαυση μέσα στην πανέμορφη, ανόθευτη φύση. Δίπλα στο ξωκλήσι υπάρχει πηγούλα που βγάζει δροσερό νερό από το βράχο.
Παναγία Φανερωμένη
        Ξανανεβαίνοντας πίσω στη διασταύρωση του δρόμου, βαδίζουμε τώρα προς τα νότια (αριστερά όπως ανεβαίναμε) και μετά από πεντακόσια μέτρα φθάνουμε στην πινακίδα όπου συναντάμε και τη διαδρομή Α όπως προανέφερα (προς παραλία Πλάκα). Εδώ παίρνουμε το δρομάκι που κατηφορίζει ανατολικά προς τη θάλασσα και σε λίγο γίνεται καλντερίμι. Σε κάποια σημεία διατηρείται το παλιό λιθόστρωτο και σε άλλα είναι ξαναφτιαγμένο, αλλά δυστυχώς όχι με τον σωστότερο τρόπο (οι επίπεδες πλάκες που χρησιμοποίησαν είναι γλιστερές, ειδικά αν είναι βρεγμένες και θέλουν προσοχή). Περνούμε από ένα κιόσκι με πεσμένο στύλο φωτισμού (εικόνα εγκατάλειψης) και σύντομα φθάνουμε κάτω στη θαυμάσια παραλία Πλάκα, η οποία, όπως και ο Μπάνικας, ανήκε στο Ανήλιο.
Η Πλάκα το καλοκαίρι
       Καθώς δεν πηγαίνει αυτοκίνητο εκεί, διατηρεί μια αίσθηση ατόφια. Παλαιότερα ήταν ερημική, αλλά τώρα το μπαρ του ξενοδοχείου Eden με τις ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες δίνει ζωντάνια το καλοκαίρι, με αντίτιμο ότι παίζει δυνατή νεανική μουσική από το πρωί μέχρι το βράδι (ευτυχώς, το συνεχές ντάπα-ντούπα δεν ακούγεται στις άκρες της παραλίας).
Η Πλάκα το χειμώνα
          Βαδίζουμε λοιπόν κατά μήκος της παραλίας προς το νότο, περνούμε πάνω από τα βραχάκια στην άκρη της και βγαίνουμε τέλος στον παραλιακό δρόμο του Αι Γιάννη.