Τρίτη, 31 Μαΐου 2016

Χάνια - Καταρράκτες - Μακρυρράχη (Μονοπάτι των Καταρρακτών)

Το ρέμα στην Πλακωτούρα
Απόσταση; 9,8 χλμ.
Διάρκεια: 4,5-5 ώρες με στάσεις
Υψόμετρο: από 1200 μ. (αρχή) σε 320 μ. (πλατεία Μακρυρράχης)
Συνολική ανάβαση: 121 μ.  Συνολική κατάβαση: 956 μ.
Σήμανση: κόκκινα σημάδια
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: καταφύγιο κυνηγών στο Νησάκι, Παναγίτσα
Κατεβάστε ίχνος GPS:  από το Wikiloc   από το Everytrail

Powered by Wikiloc

          Αυτή είναι μια καταπληκτική διαδρομή μέσα σε δάσος οξιάς και καστανιάς, σε ένα μέχρι τώρα άγνωστο μονοπάτι, παράλληλο με την πορεία του Μεγάλου ρέματος. Το ρέμα αυτό βρίσκεται ανάμεσα Ανήλιο και Μακρυρράχη και καταλήγει στην παραλία του Μπάνικα. Ερευνήθηκε, καθαρίστηκε και σηματοδοτήθηκε από τον Ε.Ο.Σ. Βόλου και τον Σύλλογο Απανταχού Μακρυρραχιωτών και περπατήθηκε για πρώτη φορά στις 29/5/2016. Αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει τη διαδρομή και την κάνει ξεχωριστή, είναι τα πολλά τρεχούμενα ορμητικά νερά, που σχηματίζουν εντυπωσιακούς καταρράκτες και λιμνούλες (βάθρες) στα σημεία όπου συναντούμε και διασχίζουμε το ρέμα (τουλάχιστον σε τρία). Έτσι, όταν την περπατήσαμε, αυθόρμητα την ονομάσαμε  ''Μονοπάτι των Καταρρακτών''.
Ο καταρράκτης στα Καβούρια
        Ένας πρακτικός τρόπος για να πραγματοποιηθεί η πορεία, είναι να αφήσουμε το αυτοκίνητό μας στο πρώτο πάρκινγκ του χιονοδρομικού κέντρου (το πρώτο από τα τρία που συναντάμε ανεβαίνοντας από τα Χάνια) και να γυρίσουμε από τη Μακρυρράχη στα Χάνια με το λεωφορείο των 17.15' (www.ktelvolou.gr). Στην πλατεία της Μακρυρράχης θα βρούμε καφενείο και εστιατόριο ανοικτά όλο το χρόνο. Στο χωριό λειτουργεί επίσης ξενοδοχείο. Από τη Μακρυρράχη μπορούμε ακόμη να κατηφορίσουμε με αυτοκίνητο ή με τα πόδια (κυρίως σε άσφαλτο) προς τις παραλίες Αγίων Σαράντα και Χορευτού (οι διαδρομές θα περιγραφούν προσεχώς).

         Ξεκινώντας λοιπόν από το πρώτο πάρκινγκ, βαδίζουμε για λίγο πάνω στην άσφαλτο προς το χιονοδρομικό. Μετά από πενήντα μέτρα, προσέχοντας το κόκκινο σημάδι και το πινακιδάκι αριστερά,  φεύγουμε λοξά σε μονοπάτι που κατηφορίζει ελαφρά.
       Περνούμε ένα ρεματάκι και μετά βαδίζουμε ομαλά πάνω σε μια ράχη με κατεύθυνση προς τα βορειοανατολικά. Απέναντι βλέπουμε την κορυφή Αγριόλευκες με τις πίστες του σκι. Η βλάστηση εδώ αποτελείται από χαμηλές οξιές και σε ένα σημείο περνούμε από τα ερείπια πέτρινου κτίσματος.
Οι Αγριόλευκες από το μονοπάτι
      Το μονοπάτι στη συνέχεια κατηφορίζει απότομα, όμως είναι καλά σηματοδοτημένο και δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούμε. Τελικά βγαίνουμε σε διασταύρωση σε δασικό δρόμο, στη θέση Νησάκι, Εδώ, πενήντα μέτρα πιο πάνω στο δρόμο, είναι το καταφύγιο κυνηγών Μακρυρράχης, ένα καλό σημείο για να κάνουμε μια στάση (υπάρχει και νερό). Το καταφύγιο είναι πάντα ανοικτό και υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης.
Καταφύγιο κυνηγών Μακρυρράχης στο Νησάκι
         Επιστρέφοντας στη διασταύρωση, όπου υπάρχει στύλος με πινακιδάκι, παίρνουμε το δρόμο με κατεύθυνση ανατολική. Περνούμε ένα ρέμα και λίγο παρακάτω σε δεξιά στροφή του δρόμου, φεύγουμε ευθεία προς τα κάτω μέσα στο δάσος με ψηλές οξιές.
Οξιά δεμένη  κόμπο
       Το μονοπάτι κατά διαστήματα δεν είναι σαφές, όμως μας βοηθούν τα κόκκινα σημάδια. Περνούμε άλλο ρέμα και βγαίνουμε πάλι στο δασικό δρόμο στη θέση Πλακωτούρα.
      Εδώ θα κάνουμε οπωσδήποτε μια παράκαμψη πέντε λεπτών προς τα αριστερά για να επισκεφθούμε τον καταρράκτη. Ο δρόμος ξαναπερνά το ρέμα και σε λίγο τερματίζει εκεί όπου συναντά νέο ρέμα. Τα νερά εδώ κάνουν μια μικρή βάθρα και μετά κατηφορίζουν ορμητικά σε αυλάκι μέσα στο βράχο.
Το αυλάκι στο βράχο στην Πλακωτούρα
        Ακολουθούμε την πορεία του νερού από δίπλα, βαδίζοντας στην ομαλή κατηφορική βραχοπλαγιά που δε γλιστράει όταν είναι στεγνή, και φτάνουμε λίγο παρακάτω μπροστά σε εντυπωσιακό, αέρινο καταρράκτη είκοσι μέτρων, που πέφτει ψηλά από το βράχο στα νερά που τρέχουν άφθονα από κάτω. Κάποιος τον αποκάλεσε ''Λειβαδίτη του Πηλίου''! Η αίσθηση που δημιουργεί το μαγευτικό αυτό μέρος δεν περιγράφεται και απλώς καθόμαστε πάνω στο βράχο για να την απολαύσουμε. Εδώ υπήρχε ''Δέση'', δηλαδή αυλάκι νερού, ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας, για την άρδευση των κτημάτων που είναι χαμηλότερα (η ''Δέση από την Πλακωτούρα'').
Θαυμάζοντας την ομορφιά του καταρράκτη στην Πλακωτούρα
           Επιστρέφουμε πίσω και ακολουθούμε το δρόμο που ανηφορίζει ελαφρά. Σε διασταύρωση πάμε ευθεία και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε. Σε νέα διασταύρωση πάμε επίσης ευθεία. Σε λίγο, εκεί όπου μέσα στο δρόμο είναι πεσμένο μεγάλο δέντρο, ακολουθούμε τα σημάδια αριστερά κάτω και μετά προς τα δεξιά, σε μονοπάτι που τραβερσάρει ομαλά την πλαγιά. Περνούμε από δύο ερειπωμένα καλύβια καθώς κατηφορίζουμε. Παρακάτω διασχίζουμε τσιμεντένιο αυλάκι. Εδώ, αν βαδίσουμε για λίγο δίπλα στο αυλάκι προς τα αριστερά (με ένα πέρασμα ακατάλληλο για αυτούς που έχουν υψοφοβία) θα συναντήσουμε πάλι μικρό καταρράκτη με βάθρα κάτω από το αυλάκι (η ''Δέση από την Παναγίτσα'').
Η ''Δέση από την Παναγίτσα''
            Συνεχίζοντας στο μονοπάτι προς τα κάτω, σε λίγο φθάνουμε στην τοποθεσία ''Καβούρια'', που ονομάστηκε έτσι από τα καβούρια του γλυκού νερού που υπήρχαν εδώ (πάντως εμείς είδαμε κάμποσα βατράχια, αλλά καθόλου καβούρια). Τα νερά του ρέματος που τρέχουν ορμητικά κάτω από τα πλατάνια σχηματίζουν από κάτω μια μεγάλη βάθρα, κατάλληλη για κολύμπι από τους τολμηρούς. Αυτό είναι άλλο ένα σημείο μεγάλης ομορφιάς που θα μας καθηλώσει για αρκετή ώρα μέχρι να τη χορτάσουμε.
Η βάθρα στα Καβούρια 
          Διασχίζουμε το ρέμα και το μονοπάτι βγαίνει λίγο πιο πάνω σε κτήμα με μηλιές. Περνούμε μέσα από το κτήμα και βγαίνουμε σε τσιμεντοστρωμένο αγροτικό δρόμο. Αν τον ακολουθήσουμε προς τα πάνω (αριστερά) θα μας βγάλει στο Καράβωμα, απ` όπου μπορούμε να περπατήσουμε πίσω στα Χάνια από την κύρια διαδρομή Χάνια-Μακρυρράχη, μέσω Προφήτη Ηλία. Εμείς όμως ακολουθούμε τον τσιμεντόδρομο προς τα δεξιά κατηφορίζοντας. Πιο πέρα κάνει ένα ''S'' και, είκοσι μέτρα μετά την τελευταία αριστερή στροφή (προσοχή στα σημάδια), τον αφήνουμε προς τα δεξιά και διασχίζουμε ένα κτήμα. Μπαίνουμε σε δάσος οξιάς ακολουθώντας τα σημάδια, και σε λίγο φθάνουμε πάλι στην κοίτη του ρέματος.
Ο καταρράκτης στα Καβούρια
'         Πολλά νερά έρχονται από πάνω και σχηματίζουν καταρράκτη απλωμένο. Ο βράχος εμφανίζει περίτεχνα σχήματα από τη διάβρωση του νερού και το όλο σκηνικό συμπληρώνει η λιμνούλα από κάτω. Πάλι αναγκαζόμαστε να σταθούμε για να απολαύσουμε την ασύγκριτη αίσθηση που δημιουργούν τα στοιχεία της φύσης στον επίγειο αυτόν παράδεισο του Πηλίου, όπου είχαμε την τύχη να βρεθούμε.
            Περνούμε ξανά το ρέμα και βαδίζουμε πλέον σε δρόμο, που μπαίνει μέσα σε δάσος από μεγάλες καστανιές. Δεξιά φεύγει άλλος δρόμος πηγαίνοντας προς τον Κισσό. Εμείς βαδίζουμε ομαλά παράλληλα με το ρέμα, έχοντας εντυπωσιακή θέα της άγριας πλαγιάς απέναντι, κατάφυτης από αδιαπέραστη βλάστηση.
Στο δρόμο προς την Παναγίτσα στο δάσος καστανιάς
         Στο δρόμο μας πιο πέρα συναντούμε το εκκλησάκι της Παναγίτσας (Ζωοδόχου Πηγής). Δίπλα στο ξωκλήσι τρέχει λίγο πόσιμο νερό από έναν σωλήνα. Αφήνουμε άλλο δρόμο δεξιά μας και συνεχίζουμε πάντοτε ακολουθώντας το Μεγάλο Ρέμα, για να βγούμε τελικά στη γέφυρα της ασφάλτου ανάμεσα Μακρυρράχη και Ανήλιο, στη θέση Φελούκα. Εδώ υπάρχουν θερμοκήπια (και τα δύο χωριά έχουν μεγάλη παραγωγή καλλωπιστικών φυτών). 
          Βαδίζοντας πλέον πάνω στην άσφαλτο προς τα αριστερά (βόρεια), σε εννιακόσια μέτρα φθάνουμε στην πλατεία της Μακρυρράχης.
Η πλατεία της Μακρυρράχης